Att planera sin resa med elbil

Just nu är det många som väljer en så kallad ”svemester” eftersom man inte vill göra klimatavtryck med en lång flygresa. En ”svemester” betyder ”semester i Sverige” och då är det många som tar bilen. Varför inte minska på klimatavtrycket ytterligare då och köpa en begagnad elbil? Många skulle nog säga att en elbil är bättre lämpad till kortare rutter, men planerar du rätt går det bra med en längre resa. 

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att resa med begagnade bilar. Och visst är det sant att det finns begagnade elbilar ute på marknaden! Många menar att det smartaste är att köpa en dieselbil eftersom det sker enorma prisras på nya, lyxiga dieselbilar. Men kanske vore det en idé att köpa en begagnad elbil istället? Men hur är blir det då med långresan? Är det något man måste göra avkall på, eller hur gör folk när de reser med sin elbil?

 

Elbil och laddningsstationer

Elbilen är som de flesta känner till i nuvarande form bäst anpassad för stadstrafik. Trots det går det faktiskt att ta längre bilturer med elbilen, du måste bara planera det lite annorlunda. Om du ska åka till Göteborg får du till exempel dela upp resan i etapper och stanna i Linköping, Jönköping och Skövde. Se till att du har god tid på dig och se alla stopp som en del av din upplevelse. Om du vill effektivisera ännu mer kan du se till att ladda bilen över natten och den är färdig till nästa morgon.

På internet finns det sajter som listar alla laddningsstationer i närheten av dig. Kolla upp var de finns innan du reser. Eftersom det är viktigt att du har tillgång till laddningsstationerna och inte kör fel är det bra om du är utrustad med GPS och internet på din telefon. Se till att du har tillräckligt med data kvar på din telefon innan du sätter igång din resa.

Eftersom elbilarna blir allt mer populära går det också att fynda riktigt fina sådana. Spana in expressen.ses topplista över de mest populära begagnade elbilarna här!