Budapest är inte pest

En av de städer som seglat upp som ett riktigt populärt resmål de senaste åren är Budapest. Det finns flera skäl till detta. Ungerns huvudstad har mycket att bjuda på, och det är heller inte särskilt dyrt att semestra där.

Fler och fler svenskar reser till Ungerns huvudstad Budapest. I dagsläget är staden Europas sjätte populäraste resmål, och antalet besökare kommer troligen att öka ytterligare. Stora delar av staden är världsarvsklassad, men det som turister framför allt förknippar med staden är troligen de varma källorna och badhusen. Det finns mer än 80 geotermiska källor i staden.

I dagens Budapest kan man se ruinerna av Aquincum, en keltisk bosättning som sedan blev en romersk stad, innan ungrarna kom till platsen på 900-talet. Dagens Budapest bildades 17 september 1873, då de tre städerna Buda, Óbuda och Pest slogs samman. Tidigare hade Buda varit den ungerska huvudstaden, medan parlamentsbyggnaden i dag ligger i Pest. Stadens omväxlande, och ofta dramatiska, historia är synlig på många håll i stadsbilden.

Men frågan är om det inte är det som sker i staden idag som lockar flest turister. I den här artikeln finns några tips på shopping, hotell och barer. Det bästa tipset i artikeln är dock att fråga lokalbefolkningen, de flesta delar mer än gärna med sig av sina tips. Detta är det bästa sättet att hitta till de tillfälliga barer som byggs på ödetomter – det ligger i sakens natur att dessa inte är i drift särskilt länge innan de flyttar till en ny ödetomt.

Budapest har också blivit något av ett mecka för de som uppskattar klassiskt modehantverk. Ungern har en rik skomakartradition, och det finns idag flera företag som förvaltar detta arv. Mest känt är Vass, som uppmärksammats av många modebloggare i den klassiska skolan. Men det finns flera andra skomakare i staden som också gör prisvärda skor, mer eller mindre helt för hand: bl.a. Buday, Rozsnyai och Attila. Samtliga tillverkare har modellen budapester i sitt sortiment.

Mat och vin

Det är inte alla svenskar som vet om att Ungern har en stor vinproduktion. Väl på plats i Budapest går detta dock inte att missa. Det finns ett stort antal vinbarer i staden, framför allt i Pest. Eftersom kunskaperna om ungerskt vin bland icke-ungrare för det mest inskränker sig till de söta tokajer-vinerna kan det vara klokt att fråga sommelieren om rekommendationer. De flesta vinbarerna har välutbildad personal som kan redogöra för de olika ungerska vinerna och druvorna.

De centraleuropeiska köken har inte riktigt fått den uppskattning de förtjänar, även om en ändring är på väg. Det finns många restauranger i Budapest som är väl värda ett besök, bl.a. Borkonyha, som fick en Michelin-stjärna 2014. Restaurangen bjuder på traditionella ungerska rätter, ofta baserade på anka, fläsk eller kanin.

Att flyga från Skavsta till Budapest med ungerska Wizz Air kostar ungefär 1000 kronor och uppåt, ibland så lite som 500 kr. För ungefär det dubbla kan man istället flyga med

Vill du veta mer om vad som finns att göra i Budapest? Svenska Dagbladet bad sina läsare om de bästa tipsen. Sammanställningen av dessa hittar du här.