Fjällen med häst

Länge var hästen en av människans bästa vänner, framför allt i arbetet. Idag är den, till stor del, satt på undantag. Men det finns fortfarande områden där hästen fortfarande är oöverträffad.

En gång i tiden fyllde hästen många av de funktioner som vi idag använder fordon och maskiner till. Inte minst var hästen ett packdjur, och på många andra håll i världen används hästar fortfarande till detta ändamål. Hästar kan bära betydligt mer än människor, och är skonsamma mot marken de går på, till skillnad från motorfordon.

Företaget Korpens öga i Jorm i norra Jämtland säljer vandringspaket där en häst som bär packningen ingår. Företaget har en egen lägerplats, och det är den som är målet för vandringen, som varar i två eller tre dagar. Vandraren själv behöver bara bära förstärkningsplagg och liknande, resten finns på hästryggen.

Till skillnad från en vanlig fjällvandring lagar man maten över öppen eld, och maten som ingår i paketet är mer påkostad. Inget frystorkat här inte, istället hittar man bl.a. hemgjord korv. Den som vill kan också inleda vandringen med en middag på Korpens ögas egen restaurang. Vid långbord, i en lokal inredd i vikingastil, kan man bl.a. avnjuta renfilé och restaurangens egenbryggda öl.

Att vandra på detta sätt passar bra för nybörjare, som inte vill ge sig ut en vecka med tung packning. Det går bra att vandra även om man inte är van vid hästar sedan innan. Det går lätt att leda hästarna, och när man kommer fram till lägerplatsen finns det en hage att släppa ut hästen i.

Det är inte bara i Jämtland som möjligheten att utforska naturen utan ryggsäck på ryggen, men ändå med packning, finns. I Nyskoga i Värmland finns Packstation Högfall, som nyligen fått pris av Ekoturismföreningen. Mer om Högfall finns att läsa i den här artikeln.