Nytt vineri i Sverige

Varje år åker flera hundra svenskar på vinresor för att besöka vingårdar runt om i världen. Snart behöver de dock inte åka speciellt långt eftersom det öppnats en vingård i södra Sverige. Här kan man få se hur vinet blir till och även smaka på det.

10821470-vin

I den här artikeln kan man läsa om det nyöppnade Nordic Sea Winery i Simrishamn som kommer att producera vin från hela världen. Vingården har hela 25 olika druvsorter och första produktion beräknas bli nästa år. I och med att man både kan se produktionen och smaka vinerna på plats, är vingården helt unik i Norden. På vingården kan man få en rundvisning i vineriet och sedan kan man avnjuta vinet tillsammans med ostar och charkuterier. Vineriet är en av Europas mest moderna vinanläggningar och här finns några av de mest populära vinerna i Sverige.

Vinresa till Australien

Vill man åka på vinresa, behöver man alltså inte åka längre än till Skåne. Den som vill uppleva en stor vingård i sin fulla prakt bör dock söka sig längre söderut. Om man exempelvis är ett stort fan av druvsorten shiraz kan Australien vara den perfekta destinationen för vinresan. Druvan är från början fransk och har en kärnig smak men när den togs till Australien fick den en mer mogen och mörk bärighet, skriver Svenska Dagbladet. I Australien finns mängder av vingårdar och är man inte i Australien just för att besöka vingårdar, rekommenderas det ändå att man tar en dag och besöker någon utav dem.

Många vingårdar i Europa

Den som kan tänka sig att bege sig utanför Sverige, men tycker att Australien är lite väl långt bort, kan istället hitta massor av vackra vingårdar i Europa. De senaste åren har exempelvis Storbritannien dykt upp på vinkartan. Engelskt vin vinner alltmer respekt även utanför landets gränser och vingårdar finns att besöka bland annat i grevskapen West Sussex och East Sussex mellan London och Brighton. Vingårdar kommer inom kort även att finnas att besöka i Devon, Kent och Cornwall. Några andra europeiska länder som är värda ett besök för vinresenären är:

  • Italien
  • Kroatien
  • Frankrike
  • Portugal
  • Tyskland
  • Grekland
  • Spanien. Läs mer.