Reklam för Kroatien i London

Kroatien är ett av de länder där tiden känns som att den stått till i århundraden samtidigt som städernas vackra arkitektur blandas med moderna inslag om vartannat – men trots detta är Kroatien inte ett av våra främsta semesterresmål, men det vill man nu ändra på med hjälp av en flytande ö som ska locka till sig turister.

Solglasögon strandOm det finns ett land i Europa som man ska ta sig till om man gillar sol, bad och milslånga stränder blandat med gömda laguner så är det Kroatien och det man bör göra för att uppleva den spektakulära naturen och den kroatiska kulturen så ska man definitivt segla i Kroatien. Men för att locka till sig turister till landet måste man också göra turisterna medvetna om att landet existerar – och det är något man nu fokuserar på att visa britterna. Enligt Dagens Media har kroatiska turistbyrån nämligen intagit Themsenfloden med en flytande ö, och där kommer den att ligga nu några dagar under oktober som en turistattraktion. Och varför gjorde man detta? För att stärka landet som varumärke och samtidigt visa på bredden av upplevelser som Kroatien har ett bjuda på.

Vad Kroatien har att bjuda på

Är det något som Kroatien verkligen har ett överflöd av så är det vackra badplatser och stränder som nämnt ovan, och dessa nås såväl från fastlandet som går att hitta på Kroatiens många öar. En pärla som Expressen till exempel tipsar om är ön Poreç som är känd för sina romerska badklippor och här står även Eufrasiusbasilikan att finna som är ett av Unescos världsarv – alltså något som kan vara väl värt att se. Vill man dock ha uteliv och mer fest är det istället Split som gäller, för här finns kustens bästa krogar så om uteliv är något man tycker om så är det hit man ska ta sig. Är det dock vackra sandstränder man letar efter kan det vara en god idé att skriva ner vilka stränder man vill se för ständer är inte direkt någon bristvara så det kan vara bra att ha en plan för vilka man helst vill se redan innan man kommer till landet. Några tips som Aftonbladet samlat är bland annat:

  • Badön Ciovo – kiselsten, grov sand och klippor.
  • Lopud – finkornig sand.
  • Opatija – klart vatten och klippor.
  • Rovinj – badöarna Sveti Katerina och Crveni
  • Tucepi – lång klapperstensstrand.
  • Brela – kilometer lång strand som bjuder på både klippor och sand
  • Vodice – grusstränder.