Spanien: inte bara Barcelona

Svenskar har länge haft ett speciellt förhållande till Spanien, och så är det än idag. De allra flesta väljer att turista i Barcelona, på Balearerna eller Kanarieöarna, men landet har mycket mer än så att bjuda på.

Spanien har länge varit ett populärt för svenskar att turista i, eller bosätta sig i. Idag lever 90 000 svenskar i landet, varav en tredjedel på Solkusten, skriver Metro. Sylvia Vrethammar sjöng Eviva España på 70-talet, och en av de populäraste svenska filmerna någonsin, Sällskapsresan, utspelar sig på Gran Canaria.

Än idag är det många svenskar som reser till Spanien, men de flesta besöker just öarna i Medelhavet eller Atlanten, Solkusten eller Barcelona. Det är inte många som tar sig tid att utforska det spanska inlandet, eller för den delen Atlantkusten. Även där finns dock mycket att se och göra, inte minst om man vill slippa svenska turister.

Madrid

Den spanska huvudstaden är EU:s tredje folkrikaste storstadsområde, efter London och Paris. Staden blev huvudstad relativt sent – inte förrän 1561, då Filip II flyttade sitt hov från Valladolid till en plats som låg mitt i landet. Madrid var dock en stad redan innan, och hovet hade samlats på orten flera gånger tidigare. Att staden blev kunglig huvudstad stärkte dock dess betydelse.

Madrid har ett stort antal sevärdheter, fler än vad som kan nämnas här. Torget Puerta del Sol är stadens hjärta, och några av stadens viktigaste pulsådror är avenyerna Gran Via, Paseo del Prado och Calle de Alcalá. Staden har även många parker.

En bra guide för den som besöker Madrid för första gången finns här.

Baskien

Baskien är en region som sträcker sig från norra Spanien och en bit in i Frankrike, längs Atlantkusten. Befolkningen, baskerna, talar ett språk som inte är besläktat med något annat språk som talas i Europa. Baskien har en stark regional identitet, och det finns flera baskiska sporter som inte utövas någon annanstans.

Det som framför allt lockar turister till städer som Bilbao och San Sebastian är det baskiska köket, som är ett av de senaste årens mest uppmärksammade. Mer om det baskiska köket finns att läsa här.