Upplev fiskelyckan

Omkring en miljoner svenskar fiskar på fritiden, det är en av våra vanligaste fritidsaktiviteter. Många har sin alldeles egen favoritplats att sänka ner betet i och fånga allt från abborrar till gammelgäddor. Dessutom finns det många som reser på fiskeresor, både inom Sverige och utomlands. Men vad är det bra att veta angående fiske – och hur kan man tillaga fisken som fångats?

Zlatan älskar att fiska, börja du också! Först och främst måste man som fiskare ha rätt utrustning, köp fiskerullar på activeoutfit.se om du vill ha rejäla saker att använda. Dessutom är det av vikt att du också har ett giltigt fiskekort, för fiske ingår inte i allemansrätten även om denna rätt har stor betydelse för själva fritidsfisket.

Allemansrätten och dess grundregel

pexels-photo-26438-largeVad gäller just allemansrätten och denna i kontext med jakt och fiske går det alldeles utmärkt att läsa mer på Naturvårdsverkets egen hemsida. Här kan en lära sig mer om bland annat regler för fiske och allemansrätten generellt. Grundregeln i den senare är att visa hänsyn och inte störa eller förstöra. Och att med flit hindra, försvåra eller störa vare sig jakt eller fiske är faktiskt förbjudet.

Men när du har hittat din favoritplats att fiska på och dessutom vet att du har rätt fiskekort och utrustning är det bara att fiska på. Det du fångar kan du dessutom äta, i alla fall det mesta. Tipset är att grilla abborre, baka laxen i ugn eller kanske fritera fisken under bar himmel om så vädret och säsongen tillåter. Torskfiléer är en uppskattat del av fiskriket att steka i het olja och det gärna med både salt och peppar samt lite vetemjöl och vatten till frityrsmet. Både enkelt, snabbt och välsmakande. Se bara till att du inte bränner dig på den varma oljan eller att barn finns utan uppsikt i närheten av stekpannan. Läs mer om recept som detta i denna artikel i Allehanda.