VD ställde in resa: skänkte pengarna istället

Konferensresor är något som de flesta företag åker iväg på framåt hösten, och likaså var det planerat att bli så för företaget B3IT Connexions – men till bakgrund av flyktingkrisen valde man istället att skänka pengarna, som skulle gått till att finansiera resan, till UNHCR istället.

svenska femhundra kronor pengarAtt bjuda sina anställda på resa har vi tidigare rapporterat, och det hör ju inte precis till vanligheterna och inte heller är det vanligt att en VD ställer in en resa till förmån för välgörenhet. Men det var precis vad företaget B3IT Connexions VD Jonas Elgquist gjorde när flyktingkatastrofen som råder i Europa fick hela ledningen att tänka om helt och hållet. Till Svenska Dagbladet säger han i en intervju att beslutet tog 30 sekunder att fatta och att man skickade ut informationen till de anställda om att de 400 000 kronorna som var budgeterade till en resa till Rom i Italien istället skänks till UNHCR och deras arbeta med att hjälpa alla tusentals barn på flykt från krig och elände.

Vill göra en medmänsklig omprioritering

Elgqvist berättar även för tidningen om hur företaget länge diskuterat att göra en medmänsklig omprioritering av sina resurser. Ser man till exempel till de 400 000 kronorna så kan denna summa ge mat och tält för 5 714 människor i en månads tid – och det är verkligen en bättre prioritering än att spendera pengarna på en helg i Rom med hotell och bad för företaget resonerar man. Och det är inte bara ledningen som tycker att detta varit en positiv omprioritering. Han berättar till exempel hur anställda hört av sig och frågar hur de bland annat ska gå tillväga för att skänka mer genom att dra av från sin egen lön. Men den inplanerade konferensen kommer dock att bli av i alla fall – då kommer företaget att grilla korv och hålla klädinsamling för flyktingarna.